
Determination No. 2003/11 

Access and facilities for 
people with disabilities in the 
conversion of a commercial 
building to a health club 
 

1 THE MATTER TO BE DETERMINED 

1.1 The matter before the Authority is a doubt about whether a lift is required in the conversion of 
a commercial building to a health club. 

1.2 The Authority takes the view that it is being asked to determine whether the proposed access 
for people with disabilities complies as nearly as is reasonably practicable with clause D1 
“Access routes” of the building code (the First Schedule to the Building Regulations 1992). 

1.3 In making its determination the Authority has not considered any other aspects of the Building 
Act 1991 or of the building code. 

2 THE PARTIES 

2.1 The applicant is the tenant of the building, but the Authority accepts that the tenant is acting 
for and on behalf of the owner. The only other party is the territorial authority concerned. 

3 THE BUILDING 

3.1 The building is on a sloping site and has two floor levels, referred to as the “ground floor”, 
“main level”, or “upper level”, and the “basement” or “lower level”. Access between floors is 
a stairway. The main entrance and reception are on the upper level, and there is an accessible 
car park at that level. There is also level access to the lower level, and an accessible car park 
at that level. 

3.2 The building was altered, in accordance with a building consent, so that the upper level 
contains various health club facilities and accessible toilet facilities, including a shower. The 
lower level contains male and female changing rooms, each with a spa pool, a sauna, and toilet 
facilities. 

3.3 However, the proposed alterations submitted for building consent included the provision of a 
lift, which has not been installed (or, in the words of the applicant, “is not operational”). 
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3.4 The territorial authority called upon the owner to install the lift in accordance with the building 
consent or to apply to the Authority for a determination. In effect, therefore, the territorial 
authority decided not to amend the building consent by omitting the lift. 

4. THE SUBMISSIONS 

4.1 There was no dispute that if this were a new building then it would be required to have a lift. 

4.2 The territorial authority did not make any specific submissions. 

4.3 The applicant submitted that: 

(a) “The only things that are not available on the main level is the spa and sauna.” 

In fact, for reasons set out by the applicant, neither the spas nor the saunas have 
features to permit use by people with disabilities. 

(b) “It is [the club’s] policy to have at least two staff members on at all times [partly] to 
assist anyone who is unable to use the stairs and wants to. Up until now no-one has 
needed that service.” 

(c) “Since [the club] opened . . . we have had only 3 disabled people join the club out of 
our 2000 plus members. Of the three, two came in, exercised, and went home without 
showering (like many of our members), while the remaining person showered and 
changed in the upstairs disabled toilet.” 

5 DISCUSSION 

5.1 The question is whether the building, in its new use as a health club, complies with the 
provisions of the building code for access by people with disabilities “as nearly as is reasonably 
practicable to the same extent as if it were a new building”, as required by section 46(2)(a) of 
the Building Act 1991. 

5.2 The Authority was not asked to consider toilet facilities, spas, and saunas on the lower level, 
and assumes that the territorial authority considered that it was not reasonably practicable to 
make them accessible. The Authority offers no comment in this case, but notes that in other 
cases it might be necessary to consider whether such facilities as spas and saunas must be 
accessible in order to comply with clauses D1.3.2(c) of the building code. 

5.3 The situation, therefore, is that people with disabilities have level access to both the upper and 
the lower levels, but do not have direct access between the two levels. The fact that 3 people 
with disabilities are or were members of the club and used its facilities is irrelevant, merely 
demonstrating that they adapted to the situation not that the situation is acceptable. 

5.4 As the building consent is associated with a change of use of the building, the relevant 
provision of the Building Act is section 46, which requires that in its new use the building must 
comply with the provisions of the building code for access and facilities for people with 
disabilities “as nearly as is reasonably practicable, to the same extent as if it were a new 
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building”. That requirement has been considered by the High Court1, which held that the 
extent of what was reasonably practicable: 

 . . . must be considered in relation to the purpose of the requirement and the problems 
involved in complying with it, sometimes referred to as “the sacrifice”. A weighing 
exercise is involved. The weight of the considerations will vary according to the 
circumstances and it is generally accepted that where considerations of human safety 
are involved, factors which impinge upon those considerations must be given an 
appropriate weight. 

That approach of weighing the benefits against the sacrifices has been followed in numerous 
determinations2. 

5.5 The alterations as carried out under the building consent appear to have involved significant 
cost compared with the cost of the lift originally intended to be installed under that consent. 

5.6 The only apparent sacrifice involved would be the cost of installing the lift. 

5.7 The Authority considers that the benefits of full accessibility to both levels for current and 
future users of the building outweighs the cost of the lift. 

6 THE AUTHORITY'S DECISION 

6.1 In accordance with section 20 of the Building Act, the Authority hereby determines that the 
building without a lift does not comply with the provisions of the building code for access and 
facilities for people with disabilities, as nearly as is reasonably practicable, to the same extent 
as if it were a new building. 

6.2 The Authority accordingly confirms the territorial authority’s decision not to amend the building 
consent by omitting the lift. 

 

 

Signed for and on behalf of the Building Industry Authority on this 20th day of 
October 2003. 

 

 
Richard Martin 
Acting Chief Executive 

                                                 
1 Auckland CC v NZ Fire Service 19/10/95, Gallen J, HC Wellington AP336/93, partially reported at [1996] 1 NZLR 
330. 
2 See Determinations 95/002, 95/006, 96/001, 96/005, 97/001, 97/002, 97/009, 99/001, 99/015, 2001/4, 2002/2, 2002/8, 
and 2003/5. 


